by

Studiu de caz

Având în vedere că tot există reticența față de terapeut, m-am gândit să vă arăt un studiu de caz complet, ca să vă faceți o idee.

1. Date personale

Nume, prenume – L.M.

Vârsta- 23 de ani

Ocupația – Studentă

2. Prezentarea problematicii prezente

Pacienta se prezintă la psihoterapeut îndrumată de o prietenă care era studentă la facultatea de psihologie. Pacienta prezintă o stare de tristețe accentuată și anxietate generalizată. Plânge mult în fiecare zi, are expectanțe negative cu privire la viitor, consideră că viața ei nu va mai fi niciodată fericită. Se află în situație de criză emoțională după despărțirea de prietenul ei. Această despărțire intervenise de după două săptămâni și a fost un șoc pentru aceasta. Erau împreună de cinci ani și ea aștepta să se căsătorească, deși nu stabiliseră nimic concret. Vestea a luat-o prin surprindere și nu știe să facă față situației.

3. Diagnostic psihiatric

Nu există un diagnostic psihiatric confirmat. Pacienta prezintă anxietate, comportamente de tip depresiv datorate separării, șoc emoțional.

4. Descrierea problemei biopsihosocial

Din punct de vedere biologic pacienta a slabit 3 kg în două săptămâni, afirmă că nu mănâncă mai nimic pentru că nu poate să înghită. De altfel, susține că simte un nod în gât permanent. Acest lucru o îngrijorează, dorind să meargă la un control medical, să vadă dacă nu are o problemă cu glanda tiroidă.

Din punct de vedere psihologic prezintă insomnii sau coșmaruri în perioada în care reușește să adoarmă. Se culcă și se trezește cu aceleași gânduri, de neacceptare a ceea ce i s-a întâmplat. Plânge mult și când povestește ce i s-a întâmplat nu este coerentă. Îi este frică de faptul că viața ei va fi o permanentă căutare a relației care s-a încheiat și că nu va fi niciodată fericită.

Din punct de vedere social este studentă în anul IV, are rezultate medii la facultate și dorește să urmeze un master, fără a ști foarte bine ce specializare dorește să aleagă. Avea în plan să plece în străinătate după terminarea școlii, inclusiv a masterului, împreună cu fostul prieten. Acesta acea rude într-o țară europeană și acest lucru îi făcuse să își facă planuri de a pleca din țară, urmând a fi sprijiniți de aceste rude. Este singurul copil la părinți și părinții nu știu deocamdată de despărțirea lor.

Pacienta se descrie ca fiind o persoană extravertită, optimistă în general și se credea echilibrată și sigură pe ea. Ultimele evenimente din viața sa i-au contrazis însă părerea despre ea, acum considerând că nu se mai cunoaște. Nu înțelege reacția prietenului ei, pentru acesta nu i-a oferit nicio explicație pe care ea să o înțeleagă, afirmând că singura explicație a fost că nu se potrivesc și s-a plictisit.

5. Obiectivele terapiei

Psihoterapia a avut două obiective:

– susținerea emoțională în depășirea situației de criză

– ameliorarea simptomatologiei sau eliminarea ei

6. Planul de intervenție

Planul de intervenție s-a derulat pe parcursul a doar șase ședințe, ulterior pacienta renunțând la terapie datorită întâlnirii unei alte persoane și începerii unei noi relații cu aceasta.

Ședința 1: Anamneză. Cunoașterea problematicii prezente.

Ședința 2: Susținere emoțională prin ascultarea pacientei. Resemnificări. Lucrul de schimbare simbolică a evenimentului.

Ședința 3: Travaliul de separare. Metapoziții.

Ședința 4: Exerciții de sugestibilitate. Explicarea legăturii dintre transa hipnotică și problematica pacientei.

Ședința 5: Transa hipnotică. Ancorare în resurse

Ședința 6: Transă hipnotică. Frunze pe lac.

7. Momente semnificative în timpul psihoterapiei

Am considerat că principala nevoie prezentă a pacientei este cea de descărcare emoțională și de acceptare a situației. La venirea la cabinet pacienta refuză să accepte emoțional evenimentul, caută explicații și speră să se împace cu prietenul ei. Nodul din gât pe care îl simte este simbolic  o exprimare a unui ”lucru nedigerat”, ”pe care nu îl poate înghiți”. Am determinat-o să cpnștientizeze această semnificație  și am lucrat cu evenimentul, schimbându-i forma, mărimea, astfel încât să îl poată ”înghiți”. A reușit să realizeze acest lucru și la a treia ședință nu mai avea această problemă. Scăderea în greutate avea simbolistica de suferință și a mai păstrat lipsa poftei de mâncare. Între timp a aflat că fost prieten are o nouă relație. A dorit în acest moment să rupă legăturile emoționale cu el, considerându-se trădată și umilită.

Am realizat un travaliu de separare de fostul prieten și, prin tehnica de metapoziții, a experimentat variantele pe care le are în continuare. Interesant că nu în poziția în care s-ar împăca cu prietenul ei s-a simțit cel mai bine, ci în una cu o relație nouă. Am discutat comportamentele care ar duce-o spre o nouă relație. A afirmat că va ieși cu prietenele ei la o petrecere, la sfârșitul săptămânii. La exercițiile de sugestibilitate a răspuns repede, mai ales la sugestia de greutate.

La scenariul de Ancorare în resurse a găsit ca resursă necesară iubirea și ca ancore, o cruciuliță și marea. Simbolul apei e feminitatea, iar acest lucru a arătat încă o dată că e în căutarea unei noi relații. Scenariul Frunze pe lac a avut ca scop liniștirea și transmiterea mesajului că va veni și ”vreme bună”. Pentru ea a venit mai repede decât credeam.

8. Rezultate

Pacienta a întrerupt terapia după ce a întâlnit un alt bărbat cu care a început o relație. Starea ei era bună, comportamentele de tip depresiv se amelioraseră, anxietatea era mai scăzută. Pacienta a sunat înainte de ziua în care avea programare pentru o nouă ședință și a explicat că ea consideră că viața ei poate să revină la normal, că are un nou prieten și că se simte destul de bine, încât să nu mai continuie terapia. Am invitat-o să mă sune din când în când să-mi spună că se simte mai bine și cum îi merge relația. Nu a mai sunat ulterior. Probabil că noua relație a fost un refugiu care i-a oferit stima de sine și feedback-ul emoțional de care avea nevoie.

Autor studiu: Dr. Monica Raclariu