by

Știrea – o bârfă mai elevată

Ne-am obișnuit să servim relaxați în fața televizorului tot ceea ce primim. Țăranul cu Maseratti și fundul lui Boc sunt mai interesante decât orice altceva. Sexul și prostia fac ravagii în rating, pentru că ”asta se cere”. Românilor le place mai mult drama, spectacolul, prostia, ridicolul, decât ceva de care să fie mândri. S-au dat la o parte oameni și întâmplări relevante, în favoarea vieții sexuale a buruienilor sau interviurilor cu retardați.

Când cineva caută cu microfonul o știre, oare se gândește la consecințe? Chiar vrem să scoatem la iveală oameni care nu au cunoștință de cauză, care nu știu să lege două cuvinte într-un context corect și logic, care doar se plâng acolo în colțul lor, incapabili de mai mult? Nu s-a gândit nimeni că, poate, la un moment dat ASTA ar putea să ne reprezinte?
Observ din ce în ce mai mult că subiectele de știri sunt pentru cei cu opt clase sau pentru cei care sunt prea leneși să gândească pe cont propriu și dau dreptate oricui știe mai multe cuvinte. Mai grav e atunci când ăștia prind glas și urlă cât îi țin plămânii, chiar dacă habar n-au pentru ce.

Odată cu OTV-ul s-a creat plăcerea pentru dramă și scandal. Știrile nu sunt departe de țățismele din mahala. S-a adoptat chiar și un limbaj corespunzător.

Mi-e rușine de rușinea unora. Mi-e rușine de proastele care s-au cocoțat pe zăpada de pe marginea drumului, ca să scoată drama din ea. Mi-e rușine că fundul lui Boc e mai important decât multe altele. Refuz să cred că suntem un popor care vrea sânge, care e permanent nemulțumit, care e limitat, incapabil de progres. N-o să spun niciodată că aici nu se va schimba nimic. N-o să mă plâng niciodată că am preferat să dau bani pe școală, decât pe silicoane. Majoritatea NU este formată din inculți sau de țigani. Majoritatea trebuie să facă monopol, să refuze să mai primească mizerii. Nu cu astea vrem să fim informați. Avem tupeu, iar asta e bine. Dar și tupeul trebuie cultivat. Nu te revolți dacă nu ai scop, argumente și dacă nu ești în stare să le susții până la capăt.

Susțin oricând o penalizare morală și inspirată a mizeriilor pe care trebuie să le ascultăm/vedem, doar pentru că plătim un abonament de cablu. Nu toate contraexemplele sunt relevante, trebuie să fii imbecil să îți crească inima pe prostia altuia. Am avut perioada de glorie a telenovelelor, chiar nu mai simt nevoia să le revăd prin știri. Se poate să fii informat și fără să știi chiar TOT. Am învățat asta în timp și e foarte mișto. Parcă nici nu mai am așa multe riduri.

Salut detoxifierea!