by

Stereotipuri legate de sex

Price Waterhouse este o firmă mare, specializată în contabilitate publică și consultanță managerială. Cu mai mulți ani în urmă, o tipă fusese angajată ca manager în consultanță. În următorii cinci ani ea a reușit să crească cifra de afaceri cu 30 de milioane de dolari. La un moment dat a fost nominalizată pentru parteneriat în cadrul firmei, alături de alți 87 de angajați, toți bărbați. Din cei 88 de asipranți, tipa era clasificată pe prima poziție din punctul de vedere al contractării de lucrări noi și avea cele mai multe ore facturabile, acestea fiind cele mai importante roluri, luate în considerare ca priorități,  ale unui partener. Din cei 662 de parteneri ai firmei, doar șapte erau femei.

În ciuda faptului că abilitățile tipei de a genera venituri subtanțiale erau greu de pus la îndoială, a apărut opoziția față de acceptarea ei ca partener. Astfel că, printre motivele pentru care ea a fost respinsă din parteneriat, s-au găsit afirmații gen  ”nu e iscusită în relațiile interpersonale”, ”e agresivă și agasantă”, ”e cam băiețoasă”, ”înjură” sau ”ar trebui să se îmbrace mai feminin”. După ce-a fost scoasă din schemă, a demisionat anul următor și a dat firma în judecată, acuzând-o de discriminare pe motive de sex, tribunalul recunoscând că a fost victima unei stereotipii legate de sex, astfel că a primit 370.000 de dolari despăgubiri și a obligat firma să-i acorde statutul de partener.

Acum, ce înseamnă, de fapt, stereotipie? Una dintre căile de formare a unei impresii de substanță asupra altor oameni este pur și simplu de a presupune că ei au anumite caracteristici, în virtutea faptului că sunt membrii unei anumite categorii. Atsfel că, oamenii își pot baza un stereotip pe: rasă, vârstă, sex (gen), mediul etnic, clasa socială, ocupația etc. Iată și un exemplu, care cuprinde și aspectele importante ale unei stereotipii. Profesorii universitari – o categorie de oameni. Presupunem că oamenii din această categorie au o mentalitate mai comunistă, sunt mai aerieni și, uneori, mai cer bani pentru un examen. Interpretăm că orcine din categoria asta are trăsăturile astea și am format un stereotip.

Oamenii pot crea stereotipii cu foarte puține informații, dar nu întotdeauna pot fi nefavorabile. Cu ajutorul lor ne formăm impresii despre ținte ambigue și, remarcând diferențele individuale dintre membrii unui grup, se poate stopa formarea acestora. Atunci când cunoaștem ocupația sau domeniul de studiu al cuiva, ne aruncăm la presupuneri despre comportamentul sau personalitatea lui. Dacă spun cuiva că sunt Psiholog sau că am terminat Psihologia, imediat mă ia drept clarvăzătoare și-mi zice ”să-l citesc” sau se dă cu un pas în spate să nu-i citesc gândurile. Dacă vorbești cu cineva și afli că lucrează la SRI, imediat o iei razna și te gândești că telefoanele tale vor fi ascultate sau că cineva te va urmări în permanență pe stradă.

Într-o firmă, sterotipiurile legate de sex sunt cele mai problematice. Și da, de regulă, despre femei e vorba. Se știe că stereotipurile bazate pe gen sunt responsabile într-o anumită măsură de descurajarea femeilor în  a ocupa funcții de conducere. Unele studii au ajuns la concluzia că managerii sunt percepuți ca având trăsături și atitudini cu cele atribuite bărbaților. De ce numai un bărbat ar avea abilități de conducere, competitivitate, încredereade sine, ambiție și obiectivitate? O fi orgoliul masculin predominant, care refuză să conceapă că și o femeie poate deține chestiile astea?

Faptul că stereotipiile legate de sex afectează negativ în problemele de angajare și promovare, femeile pot ajunge să facă sacrificii în afara muncii și compormisuri în familie, într-o măsură mai mare față de bărbați. O să închei cu o listă de stereotipuri din comportamentul oamenilor, o listă deschisă pe care o puteți completa :)

  • Bărbaţii preferă femeile blonde cu ochii albaştri (citisem la un moment dat despre un studiu care spunea că bărbații nu pot fi violenți cu femeile blonde, culoarea părului făcându-i mai blânzi. probabil că aici ar fi bună o zicală ”fă-te blondă, ca să nu o iei pe cocoașă”)
  • Oamenii nu sunt programaţi pentru a fi monogami (ar avea și logică. would be fucking boring)
  • Cuplurile frumoase devin părinţi de fete (asta e nouă și pentru mine. sper să existe un filmuleț explicativ pe youtube)
  • Este normal ca bărbaţii aflaţi în funcţii de conducere să rişte totul pentru amantele lor
  • Familiile care au băieţi sunt mai puţin predispuse divorţului