by

Sfaturi pentru o viață rațională și fericită

1. Urmează ”decalogul raționalității” și evită ”decalogul iraționalității”.

2. Asimilează ”nucleul sănătății” (acceptă ceea ce nu se poate schimba,  fă tot ceea este omeneşte posibil să schimbi ce se poate schimba, amintindu-ți însă mereu că uneori lucrurile nu trebuie să se întâmple cum vrei tu) și renunță la ”nucleul nebuniei” (eu trebuie cu necesitate să…, ceilalţi trebuie cu necesitate să…,viața trebuie cu necesitate să….)

3. Să dorești și să faci tot ceea ce depinde de tine pentru ca lucrurile să se întâmple așa cum vrei tu, dar în același timp să ții minte că nu scrie nicăieri că lucrurile trebuie cu necesitate să se întâmple așa cum vrei tu.

4. Nu uita că ar fi de dorit ca toți ceilalți să te trateze corect, dar asta nu înseamnă că și trebuie cu necesitate  să o facă.

5. Nu uita că ar fi de dorit să reușești în tot ceea ce faci, dar asta nu înseamnă că și trebuie cu necesitate să reușești.

6. Nu uita că ar fi de dorit ca viața să fie ușoară și dreaptă, dar asta nu înseamnă că și trebuie cu necesitate să fie așa.

7. Nu uita că dacă lucrurile nu se întâmplă așa cum ți-ai dorit, asta nu înseamnă că ești fără valoare ca om, ci doar că ai avut un comportament mai puțin performant, care, probabil, poate fi îmbunătățit.

8. Nu uita că dacă lucrurile nu se întâmplă așa cum ți-ai dorit, asta nu înseamnă că este o catastrofă (cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla), ci este doar un lucru neplăcut (poate chiar extrem de neplăcut), fără ca asta să însemne totuși că este cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla și că nu te mai poți bucura de viață.

9. Nu uita că dacă lucrurile nu se întâmplă așa cum ți-ai dorit, poți tolera asta și poți merge mai departe, bucurându-te de viață, deși este mai greu la început.

10. Nu uita că este plăcut să ai aprobarea și dragostea celorlalți și fă tot ceea ce este omenește posibil să le obții, dar amintește-ți că și fără ele te poți accepta ca ființă umană, care are dreptul să se bucure de viață.

11. Nu uita că este de preferat să faci lucrurile perfect, dar este omenește să greșești.

12. Nu uita că oamenii reacționează așa cum doresc ei, nu cum dorești tu, și amintește-ți că și ei, ca și tine, nu sunteți perfecți.

 

Sursa: Tratat de psihoterapii (Daniel David)