by

Românii au X Factor

Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi place ideea de a plăti un talent. Chiar dacă, în momentul în care o competiție ajunge la televizor lucrurile devin incerte și prind iz de incorectitudine, mă bucur să văd români care sunt în stare de ceva. Nu știu după ce criterii se alege juriul, care ar trebui să fie un tatalor printre talente, cert este că, decât să aud ce infractori români au mai devenit celebri, mai degrabă îmi face plăcere să văd o îndemânare deosebită sau să aud o voce senzațională.

Știu că pe unii nici asta nu-i mulțumeste. Nici asta nu-i face să-și schimbe părerea despre compatrioți. Eu văd problema altfel. O bilă neagră pentru o faptă rea, o bilă albă pentru o faptă bună. Indiferent de naționalitate. Știu sigur că nu suntem nici cel mai distrus popor, nici cel mai bun. Suntem așa cum suntem, cu bune și rele. Faptul că ne acoperim calitățile cu noroi, n-are cum să ne scoată vreodată în evidență. De aceea, aștept cu nerăbdare să mai văd români talentați, în loc de noi apariții de can can.

Dacă ar fi să exprim vreo nemulțumire sugestie, ar fi următoarea. Cu siguranță se vor mai desfășura astfel de emisiuni. Cu siguranță va fi mai mult de un singur talent. Va fi greu de ales. Și decât să dai o spinare de bani unuia, mai bine s-ar împărți, pentru a ferici mai mulți talentați. Spre exemplu, cei 200.000 de euro ar putea merge la, să zicem, patru câștigători. Credeți că nu le-ar prinde bine câte 50.000 de euro? Atfel toată lumea ar fi fericită, mai ales noi, ăștia din spatele televizorului care SIGUR vom zice că mai bine câștiga ălălalt.