by

Pedeapsa capitală

Umblă vorba prin târg cum că un senator PDL a inițiat un proiect de lege de modificare a Codului Penal, prin care propune introducerea pedepsei cu moartea, în cazul celor care violează minori în varstă de până la 10 ani, dacă fapta duce la moartea sau sinuciderea victimelor. Cu alte cuvinte, dacă victima are 11 ani sau dacă nu s-a sinucis, e cam pa. Bă, frate, da’ de ce nu-i castrați? De ce să scape cu o injecție și un somn bun? Nu cred că există frica de moarte, cred că există teama de felul în care murim. Să nu ne doară, să nu vedem cum ni se rup membrele și alte scenarii de groază. Moartea în somn mi se pare cea mai tare. Vine așa, pe nesimțite și ce-o fi după, o să aflăm cu toții. Castrați violatorii. Punct. Sau poate aveți impresia că o victimă de 30 de ani suferă mai puțin?

Unii pot considera pedeapsa cu moartea o prevenire specială, să scape lumea de răufăcători. Plus că, nu se face așa ușor o condamnare de asta, pentru că necesită cercetări amănunțite (unii pot aștepta și 10 ani, iar așteptarea execuției înnebunește), cheltuieli mari,  este ireparabilă și ireversibilă. Știm cu toții că există erori în sistemul judiciar și, cu siguranță, vor muri oameni degeaba.  În ultimii ani s-a constatat o notă infracțională foarte ridicată despre sute de crime, violuri, atacuri armate etc. În dreptul penal internațional, pedeapsa cu moartea deține un loc important în sistemul general al pedepselor. În unele țări, această pedeapsă există doar în codurile de justiție militară, iar în altele este prevăzută doar pe timp de război.

În Noua Zeelandă pedeapsa cu moartea se poate aplica pentru trădare, în Brazilia – pentru trădare și spionaj, în Israel pentru trădare, spionaj, genocid, crime de război naziste, în Grecia pentru crime împotriva integrității naționale, în Japonia pentru infracțiuni împotriva securității statului, în Pakistan pentru participare la insurecție, în Nigeria pentru ”omor nevinovat” (asasinat). În alte țări chiar și răpirea este pedepsită cu moartea, iar în Sri Lanca au aceeași soartă cei care ajută o persoană să se sinucidă. Într-un stat din SUA se aplică pedeapsa capitală pentru uciderea fătului sau chiar simplul avort. Prin Japonia, incendierea unei căi ferate, mijloc de locomoție, navă sau mină care servesc unei activități umane și în care se găsesc persoane, duce la pedeapsa cu moartea. Cam câți țigani ar muri la noi pentru asta? :) Alte infracțiuni pedepsite la fel sunt adulterul (Afganistan), asasinarea unui preot (Chile), sperjurul care a dus la pedeapsa capitală a unei persoane (India, Maroc, Somalia, Sudan, Turcia și 12 state din SUA).

S-au făcut numeroase statistici din care NU reiese că pedeapsa cu moartea ar crește sau ar scade rata criminalității. Iată și un exemplu: în Arizona omorul reprezenta 20% din totalul crimelor. După ce-au renunțat la pedeapsa cu moartea, procentul a crescut la 23%, iar după restabilirea pedepsei a rămas la 22.5%. Deci era cam totuna cu sau fără ea. Singurul argument pro este efectul intimidant al pedepsei capitale. Dar introducerea ei nu contribuie în mod deosebit la micșorarea fenomenului. Nu există certitudinea că pedeapsa cu moartea poate fi aplicată întotdeauna infractorilor cei mai periculoși pentru societate.

Unii spun că pedeapsa cu moartea e singura pedeapsă care poate cauza infractorului un rău egal cu cel produs prin fapta sa. Eu aș zice că scapă prea ușor și trebuie ținut în viață, făcut să sufere în mod repetat acel rău. Poate-s mai sadică, dar îmi mențin părerea. Din păcate există o gaură defectuoasă pe unde se poate scăpa: condamnatul să fie declarat nebun. Și aici e cam nasol. Nu din cauză că la Socola (Iași) e foarte mișto (bine îngrijit, multă verdeață, prielnic pentru relaxare), dar pentru că are șanse mari să scape și să comită din nou.

Dacă aș spune că prefer ca infractorul să plătească cu aceeași monedă (cu tortură pentru tortură, cu viol pentru viol etc) ar însemna să creăm monștri, capabili să facă așa ceva, oameni nevinovați,  în a căror fișă de post să figureze astfel de activități de groază. Și iar nu bun. Nu se știe niciodată ce impact poate avea ”noua” activitate asupra psihicului său. În unele țări se aplică, la detenția pe viață, înterzicerea de a mai vedea vreodată o persoană. O fază de asta văzusem într-un film și atât de bine își juca ăla rolul, încât fuuuuuck, părea să fie nasol.

Dacă mă întrebați pe mine, nici pedeapsa pe viață nu e o idee bună. Omul se adaptează oricăror condiții, mai ales că prin penitenciare există televizoare, biblioteci, se mai strecoară un telefon, mai ai o vizită, mai ieși la plimbărică, o freci toată ziua, mai tragi de fiare, mai o vorbă cu ”vecinii”. Nu pare să fie așa nasol.  Trebuie ceva pe moment, dureros.  Detenția îndelungată a condamnatului creează stări de depresie, își pierde cheful și dezinteresul de viață, deci după 10-20 de ani ajunge un om în libertate, care nu mai are nimic de pierdut, ceea ce-l determină să comită alte infracțiuni.

Modul de execuție e ca în filme: condamnatul are dreptul la o ultimă dorință, cu excepția cererii de amânare sau anulare a executării. Nu se aplică torturi sau ultime speech-uri înjositoare pentru condamnat, însă e o tendință de face execuția mai ușor suportabilă. Na, lumea se înmoaie, probabil, fix în momentul ăla. Cu toate astea, nu se moare instant și nu e lipsită de suferință. Prin State, pe lângă obișnuita injecție letală, mai exisită și alte metode de execuție: scaunul electric, gazarea, spânzurătoarea și plutonul de execuție. Condamnații ar putea completa un chestionar înainte, măcar atât merită și ei, să aleagă una din opțiunile astea.

În principiu, introducerea pedepsei capitale este o decizie prea complicată pentru mentalitatea adunăturii noastre din parlament. Nu sunt pregătiți să gândească o chestie așa mare. Ei încă joacă Solitare ca niște micuți, încă se uită la țâțe în timpul ședințelor de guvern, sunt preocupați de viitoarele campanii, când trebuie să împartă ulei, zahăr și naftalină. Nu cred că țara e suficient de maturizată pentru o decizie de asta, de oameni mari. Vă las cu o întrebare: Ce anume poate înlocui pedeapsa capitală? Abuzați cu sadism de comentarii :)