by

O altă viziune a crizei

Sună cam tragic atunci când auzi de criză, ai impresia că vine vreun sfârșit al lumii și tot ce înțelegi este că va fi nasol cu banii. Criza economică generează, de cele mai multe ori, criza socială și abia atunci lucrurile o iau razna. Schimbarea, pozitivă sau negativă, este cea care răspunde de echilibrul sistemului social, inclusiv al oamenilor. Și aici se pun trei probleme: cum reacționăm în fața crizei, ce situații creăm și care-s consecințele.

Orice criză produce schimbări. Asta e clar. Atât de formă, cât și de fond. La criza socială vorbim mai mult despre comportamentul nostru, de cum relaționăm unii cu ceilalți, ce simțim, cum gândim etc. Primul sentiment care ne izbește, este acela de nesiguranță. Și ne simțim amenințați de incertitudinile din jur, nu mai avem încredere unii în ceilalți, devenim suspicioși și agresivi, fapt ce duce la alterarea relațiilor, adoptând atitudini ostile.

Ajungem să credem că existența noastră nu mai are siguranța morală și materială și, bineînțeles, începem să căutăm soluții. Mereu se aduce în discuție cum a fost și cum este. Mereu ne raportăm la un sistem vechi, blamându-l pe cel nou. Întotdeauna a existat un conflict valoric între vechi și nou, care ne-a afectat destul. Fiecare a simțit asta la un moment dat și explicațiile eșuează, de cele mai multe ori, în idei confuze, iar în mintea oamenilor este dominată de o gândire negativă.

Apoi apar soluțiile salvatoare – protestele, care ar trebui să fie menite pentru a evita pericolul. Aceste proteste nu sunt doar conduite de refugiu, ci și asupra faptului că trăim într-o lume absurdă, care, parcă, începe să ne renege. Auzisem odată de ”suflet colectiv” și încercam să mă gândesc care ar fi lucrul care ne-ar uni pe toți într-un loc sau într-un moment, care ne-ar face să simțim același lucru și care este punctul nostru comun.

Și, bineînțeles, la un moment dat va răsări un lider și, ca un păstor de oi, va duce lumea spre bine. El preia toate frustrările colective, sentimentele, dorințele, și redă speranța oamenilor. Asta dacă nu face pact cu diavolii, pentru că e tentant să lași baltă pe oricine, pentru cateva zeci de milioane.