by

Medalia maternității

După ce a dat Ceaușescu decretul prin care interzicea avorturile în România, între 1967 și 1972 s-au născut aproximativ două milioane de decreței. Mamele care aveau peste 5 copii primeau atât o medalie a maternității, cât și o sumă măricică de bani lunar. Titlul de “mamă-eroină”, precum şi ordinul “Gloria maternă” şi “Medalia maternităţii” s-au acordat în România începând cu 1954. Atât ordinul, cât şi medalia au fiecare câte trei clase. Printr-un decret din 1985, regimul se aştepta ca numărul copiilor de la o femeie să crească de la 4, la 5. Naşterea a 5 copii conferea mamei “Medalia maternităţii” – clasa a doua, iar pentru a primi titlul de “Mamă-eroină”, o femeie trebuia să aibă cel puţin 10 copii. După 4 copii fiecare mamă lua în jur de 200 de lei, apoi 400, iar după al zecelea, primea 500 de lei.

Titlul de ”mamă eroină” era una dintre cele mai înalte distincții pentru o femeie pe vremea comunismului, însă regimul actual nu prea le mai bagă în seamă. Mai mult, nici la pensie nu au dreptul. Mă ia cu emoții când aud vorbele de astăzi ale unei eroine ”Se pare că, pentru conducători, nu contează că o viaţă întreagă am muncit să dau ţării oameni sănătoşi, buni de muncă!”. Majoritatea e prea ignorantă pentru semnificația acestor vorbe.

Astăzi am avut și eu ocazia să văd o medalie a maternității, pentru că n-au fost femei așa eroine în arborele meu genealogic și, deci, n-avea cum să figureze la moștenire. Când mi-am făcut documentația pentru articolul ăsta am dat numai peste anunțuri de pe Okazii :) Se dau cu 50-100 de lei. Pentru mine sunt priceless. Numai când mă gândesc la istoria lor și încărcătura emoțională…dar, mă rog.

P.S. iPhone-ul e cam varză la poze, dar îmi era lene să fur alte poze de pe net.