by

La Sfântă sau la artificii?

Scriam într-un post precedent cât de mișto e la Iași odată cu începutul lunii Octombrie. În primul rând vine puhoiul de studenți, iar apoi puhoiul de pelerini. Dacă unii simt că le este invadat în vreun fel teritoriul, eu-s ok. Nu e tarlaua lu’ tata și chiar am observat că există suficient oxigen pentru toată lumea (mai ales în perioada asta a anului). De-a lungul anilor am tot încercat să înțeleg pentru ce vin: pentru Cuvioasă? pentru artificii? pentru kurtos? poate niște șoșoni de lână? Ce mai conteaza? Important e că toată lumea câștigă. Primăria câștigă din chiriile corturilor care ocupă un sfert de Iași, hotelierii bineînțeles, comercianții nu mai zic, micii se frig pe acorduri de manele, vinul curge de sub mărci de prestigiu desenate cu carioca pe carton, iar pentru cerșetori e paradis. Azi nu, dar de 14 Octombrie toată lumea se îmbunează, știți voi, ca în Ajunul Crăciunului, când și cel mai zgârcit rupe un leu pentru un pseudo olog.

Odată cu trecerea anilor, pelerinii chinuiți de frig sunt tratați din ce în ce mai bine. Am văzut că li se oferă porții de mâncare pentru care unii stau de două-trei ori la rând gândindu-se, bineînțeles, milostivi fiind, la semenii lor ale căror porții de sarmale le îngurgitează fără prea multe mustrări de conștiință. Unii au impresia că vin acolo ca la un tonomat: stau la rând, rabdă de frig, da’ și cînd se pun pe cerut! Lumea nu-și dorește mai multă credință, pentru că o are, hello? Nu-și dorește nici înțelepciune, pentru că are o vârstă înaintată, înțelepciunea a venit odată cu ea, deci fuck off. Lumea își dorește o excursie la Iaș’, să calce vreo doi în picioare ca să ajungă mai repede la Sfânta Parascheva, iar când sunt în fața sicriului, s-a terminat cu șmecheria. Devin robii lui Dumnezeu. Și încep crucile lungi și dese. Și le mai lipsește un cronometru, pentru că nimeni nu mai vrea să se dezlipească de acolo. Probabil că în mintea lor ceva le dă cu virgulă. Cum adică? Au înghețat șasă ore la coadă ca să stea doar UN MINUT la Sfântă? Nu, nu. Așa ceva nu se poate. Niciun cretin nu s-a gândit că rândul poate merge mai repede dacă nu rămân disperații ăia uitați în mitropolie.

Dacă anul trecut se bătea lumea cu sarmale, anul ăsta erau să dărâme racla. Probabil din prea multă credință. Lumea nu prea mai știe ce-i aia. Ori se uită la vecinul șaormist (căruia parcă-i merge mai bine) și-și dă seama că moare de foame cu credința, ori și-a cam pierdut răbdarea și iese la suprafață ipocrizia. Educația clar le lipsește, altfel nu s-ar mai comporta ca niște sălbatici. Se bat ca niște isterici de la aghiazmă chiar dacă e evident că ajunge pentru toată lumea. Ar trebui să li se facă, dom’le, un instructaj când întră în curtea mitropoliei. Să scrie acolo mare: ”Țărane, ești credincios dacă:”.

Nu înțeleg ce caută ieșenii la coadă. Fraților, o aveți lângă voi în celelalte 351 de zile. Serios, chiar e cazul să ocupați spațiul odată cu pelerinii?

Cel mai tare mă scoate din minți credinciosu’ de ocazie. Dacă își mișcă curu’ la biserică mai des, are impresia că deține tot dreptul să dumnezeiască de luni până vineri. Dacă se uită cineva la el, pac, își face cruce sau ajută pe cineva. Altfel, merge pe cea mai cretină idee: “da’ ce? pe mine m-ar ajuta cineva?”. Vedeți, totul e un exchange. Dacă el în viață nu a fost ajutat, nu ridică un deget pentru nimeni. Ca să facă o faptă bună, trebuie mai întâi să primească. Și chiar dacă primește, tot un bou e: spune că a realizat singur. Credinciosul de ocazie face ce are chef: bea, fumează, curvărește, fură, minte, face rău, înjură etc, pentru că, în mintea lui cretină, totul se rezolvă cu un pomelnic și-o lumânare.

Cea mai tare fază care se întâmplă în fiecare an e lupta dintre vocile preoților și ale celor care suțin concertele, care-s cam la câteva sute de metri distanță. E o nebunie completă. Pe 14 Octombrie lumea iese la concert și la artificii, nu prea are chef de Sfântă. Pe de-o parte sunt trupele alea ieftine care costă cât artificiile, pe de altă parte sunt preoții care încearcă să țină o slujbă. Seara se încheie cu o burtă plină de mici, iar pe 15 deja încep să-și strângă fustele și să plece.

Asta se întâmplă de ani de zile. Se știe pe de rost cursul evenimentelor. Sunt chiar surprinsă că nu a venit Iris. Aș fi putut să jur că și anul ăsta calcă pe-aici. Dar nici cu Nick Kamarera, Alex Velea, DJ David & Dony, Narcotic Sound sau Mandinga. Serios, ăștia nu-s un motiv serios să ies din casă. Pare rău.