by

Everybody lies

Asta e replica celebră a doctorului House, de fiecare dată când are un pacient. Prin 2004 niște oameni au făcut un studiu medical online ca să afle dacă, într-adevăr, pacienții mint în timpul consultațiilor. Astfel că, din 1500 de respondenți, 45% au recunoscut că nu au spus chiar cum s-au întâmplat lucrurile, 32% au cam distorsionat adevărul și doar 13% au recunoscut că au mințit. Nu s-au inclus oamenii care au omis informații, fără să știe că ar avea vreo relevanț.

În același studiu 38% dintre participanții la studiu au mințit atunci când au spus că au urmat sfaturile doctorilor, iar un procent de 32% a mințit despre dietele sau mișcările fizice pe care au pretins că le-au făcut. N-am să înțeleg niciodată de ce îți tai singur craca atunci când te duci la doctor ca să te faci bine. Ca să nu mai spun cât de stupid ar fi să te plângi că nu ai avut parte de servicii medicale de calitate. Probabil că foarte mulți pacienți vor să dovedească doctorilor că sunt cuminți și cineva ar trebui să fie mândru de ei.

Un alt motiv pentru care pacienților le este mai ușor să mintă, este teama de judecata doctorului care-l examinează. Uneori trebuie să te dezbraci la fundu’ gol de toate prostiile pe care le-ai făcut, ca să-ți poată da ăla de cap, și nu este tocmai plăcut. Sunt chestii tabu, lumea e timidă, comunicarea ineficientă, diagnosticul ratat. Noroc că sunt și doctori inspirați, care știu mai bine decât tine ce și în ce măsură ai comis-o. Dar să nu ne abatem de la ideea de bază, aceea de co-o-pe-ra-re.

Știu că e mai ușor să spunem că problema medicală a apărut de la sine și nu că am fi declanșat-o noi, prin modul dezastruos în care trăim, dar trebuie să recunosc că avem un talent deosebit în a ne sabota singuri. Într-o zi o să scriu un post despre ipocrizia socială și poate o să categorisesc și motivele plângerii justificate, ca să putem face diferența.

În concluzie, da, toată lumea minte. Și nu vă mai mirați când descoperiți că vi s-a ascuns ceva. Nu aveți dreptul să le știți pe toate, decât în ce privește propria persoană.