by

Decalogul raționalității

1. Ar fi preferabil să reușești în tot ceea ce faci și fă tot ce depinde de tine în acest sens, dar dacă nu reușești, nu înseamnă că ești fără valoare ca om, ci doar că ai avut un comportament mai puțin performant, care poate fi îmbunătățit în viitor.

2. Ar fi preferabil să reușești în tot ceea ce faci și fă tot ce depinde de tine în acest sens, dar dacă nu reușești, amintește-ți că e doar (foarte) rău, fără a fi însă catastrofal (cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla).

3. Ar fi preferabil să reușești în tot ceea ce faci și fă tot ce depinde de tine în acest sens, dar dacă nu reușești, poți tolera/suporta acest lucru neplăcut și mergi mai departe bucurându-te de viață, chiar dacă la început este mai greu.

4. Ar fi preferabil ca toți ceilalți să se comporte corect și/sau frumos cu tine, dar dacă nu se comportă așa, nu înseamnă că tu sau ei sunteți fără valoare ca oameni.

5. Ar fi preferabil ca toți ceilalți să se comporte corect și/sau frumos cu tine, dar dacă nu se comportă așa, amintește-ți că este doar (foarte) rău, fără a fi însă catastrofal (cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla).

6. Ar fi preferabil ca toți ceilalți să se comporte corect și/sau frumos cu tine, dar dacă nu se comportă așa, poți tolera/suporta acest lucru neplăcut și mergi mai departe bucurându-te de viață, chiar dacă este mai greu la început.

7. Ar fi preferabil ca viața să fie dreaptă și ușoară, dar dacă nu este așa, nu înseamnă că ești fără valoare ca om și/sau că viața este nedreaptă.

8. Ar fi preferabil ca viața să fie dreaptă și ușoară, dar dacă nu este așa, amintește-ți că este doar (foarte) rău, fără a fi însă catastrofal (cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla).

9. Ar fi preferabil ca viața să fie dreaptă și ușoară, dar dacă nu este așa, poți tolera/suporta acest lucru neplăcut și mergi mai departe bucurându-te de viață, chiar dacă este mai greu la început.

10. Singurul lucru care trebuie este că nimic nu trebuie cu necesitate.

 

Sursa: Tratat de psihoterapii (Daniel David)