by

Asigurat pe îndemânare

Mi-am aruncat ochii pe o asigurare în caz de accident și am constatat că, dacă (evident, Doamne ferește) se întâmplă să ai:
– pierderea totală a brațului sau mâinii
– pierderea  mișcării în articulația umărului sau a cotului
– pierderea totală a TREI degete, cu excepția degetului mare sau a arătătorului
– pierderea totală a degetului mare și a unui deget, cu excepția arătătorului
– pierderea totală a arătătorului și a unui deget, exceptând degetul mare
– pierderea totală a degetului mare
– pierderea totală a arătătorului etc

indemnizația diferă. Asfel că, ai face bine să-ți nenorocești mâna îndemânatică, pentru a primi un procent rezonabil din suma asigurată. Spre exemplu, la mâna dreaptă, pentru pierderea degetului mare îți dă 20%, iar la mâna stângă, doar 16%.  Deci mâna stângă clar te trage în jos. Preventiv, ai putea s-o tai, dacă ești sigur că, la greu, te sabotează. Dacă ești dreptaci și ai avut nenorocul să-ți faultezi (neapărat!) trei degete de la mâna stângă (pentru că, dacă-s doar două – kaput, ești pa), îmi pare rău, dar primești cu cinci procente mai puțin. Data viitoare să te-nveți minte!

Tot de aici înțeleg că trebuie neapărat să rămâi ori cu degetul mare, ori cu arătătorul. Așa că fă bine să nu ți le pierzi pe amândouă dintr-un foc. E ca la poker, you can’t just go ALL IN, mai trebuie să-ți păstrezi bani și pentru următoarea mână (ce ironie!), care poate fi mai bună.
Dar să revenim. La picioare nu se aplică. Poți să le pierzi pe amândouă, pentru că aceeași bani îi iei. Au gândit-o ăștia într-un fel, zic io. Ori că-ți pierzi piciorul drept, ori că ți-l pierzi pe stângu’, tot ai să țopăi pentru a te deplasa. Deci iei binemeritatul procent de 50%. Ce? Doar nu credeai că ai daună totală, să-ți dea 100% ca la mașină!

Cei mai puțini bani (3%) îi iei pentru o chestie minoră. Nu, nu pentru zgârietură, ci doar în cazul în care s-a constatat pierderea totală a unui deget de la picior. În cazul ăsta, fie vorba-ntre noi, ți-l poți alege singur. Nu te dau ăștia în judecată doar pentru atât. DAR! S-ar putea să ai norocul de a primi 10% (și fii atent aici, că e un fel de promoție) dacă și numai dacă ți-ai pierdut de tot DEGETUL MARE de la picior. Oricare. Când e vorba de picioare, e la alegere. Iată că avem și vești buneeeee! Maximul de indemnizație îl primești la pierderea totală a vederii. La ambii ochi. Atunci da.100%. Corect? Corect.

Acum, atenție vă rog. În cazul în care v-ați nenorocit unul sau mai multe organe, se face calcul matematic. Se adună ficatu’ cu splina și pancreasu’ și se stabilește suma. Dacă organele erau afectate înaintea accidentului, ești urecheat și penalizat.

În concluzie, trebuie să fii foarte atent ce îți rupi, cum îți rupi, cât îți rupi (ai văzut că trebuie rupt suficient ca să fie luat în considerare) și, de ce nu, de ce îți rupi. Până una, alta, tu ia și plătește, că au ăștia grijă să taxeze fiecare țesut rămas pe tine, dupa vreun accident.