by

Ai terminat o facultate degeaba

Să zicem că ți-a plăcut școala și chiar ai învățat, te-ai implicat, nu doar ai frecventat-o, ca un crai, fără foi și pix. Să zicem că ai avut și profi foarte mișto, de la care ai învățat foarte mult, nu doar teorie. Să zicem că și practica din facultate ți-a fost de folos pentru a ști cu ce se mănâncă domeniul pe care l-ai ales. Acum, ca proaspăt absolvent, fără pile și fără bani, deschizi marile site-uri cu job-uri și te pui pe căutat.

Dacă ai avut (ne)norocul să faci Psihologia, să știi că în Iași, de doi ani, e pauză. Iar dacă mai apare câte unul, o dată pe an, se cere experiență. Eu, ca proaspăt absolvent, chiar dacă am făcut voluntariate, am participat la conferințe, workshopuri și tot ce s-a putut considera ”acumulare de experiență” pe timpul facultății, nu am nicio șansă. Nimeni n-are chef să investească în oameni cu potențial, iar unii dintre noi chiar n-au avut chef să care servieta vreunui profesor pentru a ajunge, ulterior, asistent universitar. Nici măcar nepoate de secretare nu ne-am născut, ca să avem zece pe linie, loc asigurat pe la vreun birou, carte de muncă și 15 milioane pe lună. Nu, unii dintre noi chiar nu vor să pupe-n cur, chiar nu vor să-și cumpere locuri de muncă, chiar nu vor să stea pe la uși ca niște milogi, ca poate cuiva i se face milă și ne dă o firimitură.

Tot aud vorba aia ”că toate lumea începe de jos”. De jos, cum? Să faci cafea? Să ștergi pe jos? Să faci copii xerox? Dacă angajatorii au impresia că pentru asta am băgat eu zeci de milioane în facultate, atunci, cu tot respectul, bine pa.
Și uite așa vedeți studenți buni lucrând la fastfood, la chiloți, la baruri, chinuindu-se cu 8 milioane pe lună, pe când băiatu’ lu’ tata șade, incompetent, unde vrea mușchiu’ lui. Nimănui nu-i pasă că un manager e analfabet sau că are jobul ăla pentru că tacsu-i medic. Investiți în ăștia, pentru că merită. Serios. Dacă un bou care a terminat o facultate și care încă mai scrie ”omorâ” sau ”să fi” este angajat doar pentru că are pile, nici nu mă miră că societatea asta e așa varză.

Văd oameni relaxați în jurul meu, oameni care se pișă pe facultățile mele, cărora nu le trebuie studii ca să facă bani. Tu, ca om, îți faci datoria educațională, urmezi pașii firești în a te forma pe un domeniu, și la sfârșit te lovești de o mare pauză: nu te vrea nimeni. Nici nu mă miră situația din ce în ce mai dezastruoasă de la BAC. Cum dracu’ să învețe mucoșii ăia cu atâtea gadget-uri sub nas? Prin cluburi sau crâșme nu mai ai loc de ei. Părinții le bagă un milion pe zi în bot, ca să compenseze absența din viața lor și i-au liniștit. Nu te mai verifică nimeni la teme acum, nu mai observă nimeni că plodul se dezvoltă eronat și analfabet, tot ce contează e să treacă clasa.

Revenind la absolvenții de facultate. Nu vă mai chinuiți. Serios. Puteți deschide o mustărie și fără studii. Banii lui tata sunt suficienți. Dacă nu sunteți pupincuriști, stați acasă. Nu plătiți chirie, o masă caldă v-o dă mama și dacă vreți bani, puteți merge să lucrați în străinătate. E mai curat, mai civilizat, banii sunt ok. Dacă nu vă iese acolo, puteți câștiga și aici, destul de bine, cam cât un psiholog.