by

Cum dăm viață unei idei

Atunci când cineva spune că vrea să facă ceva, dar nu știe cum, de fapt el vrea să spună că nu are prea multe idei în sensul ăsta. Dacă te-ai uita în căpșorul lui, probabil ai găsi sute, chiar mii de idei care abia așteaptă să prindă contur. Dacă ai impresia că nu ai nicio idee, think again, există o groază, doar că ai nevoie de un sistem care să le identifice pe cele bune. Un plugin ar fi mișto, haha. Gândul că sunt atât de mulți oameni, cu atât de multe idei, ne poate inhiba, oprind declanșarea acestora și pornesc de la o premiză total greșită, anume că nu pot ajunge prea departe.  Adevărul este că ideile geniale nu vin toate o dată, nu sunt primite cu brațele deschise și întotdeauna au ștanțată o miză. Câți dintre noi sunt dispuși să investească toate resursele necesare într-o idee, cu riscul că, la un moment dat,  se duce tot dracului?

Este ușor să spui că există o mare diferență între o idee bună și una proastă  când, de fapt, tot ce contează este modul în care abordezi problema. Tu ești cel care gestionează expunerea ei. Iată câteva întrebări pe care oricine și le poate pune în orice moment, pentru a vedea dacă are o idee bună, căreia îi poate da viață:

1. A fost într-un moment de sclipire?

O idee mișto vine așa, din străfundul minții și avansează ușor, ușor, până ajunge într-un punct când nu mai reziști și te legi de ea, s-o pui în aplicare.

2. Ce zice lumea despre ea?

Există șanse mari ca, atunci când toată lumea îți spune că e cea mai tare idee , să fie, de fapt, una proastă. Cele mai tari idei sunt controversate și nu primesc aprobarea așa ușor. Forțează anumite limite morale și convingeri ale oamenilor. Amintiți-vă că mai sunt persoane care au impresia că neapărat toți trebuie să gândească la fel și exclud orice ”intrus”. Ideile tari nu au nevoie de nicio permisiune.

3. Este utilă pentru un număr mic de oameni?

Este de înțeles că o idee de-a ta n-o să ajute  întreagă planetă. Însă, dacă are o importanță deosebită pentru un grup mic de oameni, e foarte bine. Mă rog, asta ar însemna ca pentru restul lumii să fie total neinteresant, dar asta e. Începe încet și viguros. Apple a început cu doi tocilari care au vrut să-și impresioneze colegii. Marile idei nu au nevoie de audiență pentru a reuși, chiar și dintr-un grup restrâns se pot răspândi ca un virus.

4. Ești în stare s-o faci?

Țineți cont de faptul că cele mai tari idei își asumă dreptul de a schimba regulile în orice moment. Sunt experimente. Nu e ca și cum primiți instrucțiuni de utilizare și trebuie făcut așa.

5. Ajută lumea sau o schimbă?

Ideile bune ajută oamenii. Ideile geniale schimbă oamenii.

Este un exercițiu interesant pentru a depista dacă orice idee care ne trece prin cap poate fi bună. Controverse pot apărea oricând, oricum, dar o idee foarte bună își face loc ușor printre ele. O să închei cu un citat:

Dintr-o idee genială poți elimina toate cuvintele.

Succes! :)